Op TutKit.com staan honderden foto-presets ter beschikking voor gebruik in Lightroom. Sommige zijn beschikbaar in zowel het oudere LRTEMPLATE- als XMP-formaat, terwijl anderen alleen beschikbaar zijn in het huidige XMP-formaat. De presets zijn te gebruiken in de volgende programma's:

XMP-bestanden voor Lightroom en Photoshop

Presets in het huidige gangbare XMP-formaat zijn compatibel met de volgende versies van Lightroom en via Camera Raw:

• Adobe Lightroom Classic CC vanaf versie 7.3
  • Adobe Lightroom CC
  • Adobe Lightroom mobiele apps
  • Adobe Photoshop vanaf versie CS4 met Camera Raw
  • Adobe Bridge met Camera Raw

LRTEMPLATE-bestanden voor Lightroom

Vroeger was het gebruikelijk om presets in Lightroom in het LRTEMPLATE-formaat te hebben. Deze presets zijn te gebruiken in de volgende programma's:

• Adobe Lightroom vanaf versie 4
  • Adobe Lightroom Classic CC vanaf versie 7 (vanaf versie 7.3 raden we XMP-bestanden aan)

Overzicht van de Adobe Lightroom-programma's

Onder de naam Lightroom biedt Adobe inmiddels een heel scala aan toepassingen voor het ontwikkelen, optimaliseren en beheren van foto's. In grote lijnen kunnen de volgende varianten worden onderscheiden:

De oorspronkelijke desktopversie Lightroom werd ontwikkeld tot en met versie 6 en door Adobe aangeboden voor aanschaf zonder abonnement.

In oktober 2017 introduceerde Adobe versie 7 van het programma. Sindsdien maakt Lightroom deel uit van de Adobe Creative Cloud en kan worden geboekt in het kader van een abonnement. Tegelijkertijd kreeg de software een nieuwe naam: Adobe Lightroom Classic CC.

Tijdens de overgang van de koopversie Lightroom naar de abonnementsversie Lightroom Classic CC werd ook een nieuw programma geïntroduceerd: Lightroom CC. Deze richt zich op werken in de cloud en mobiel werken, waarbij bijvoorbeeld foto's worden opgeslagen in cloudbibliotheken. Bovendien zijn er voor de iPhone, iPad en Android-apparaten respectievelijk aparte Lightroom mobiele-toepassingen beschikbaar.

Zo kunnen de volgende Lightroom-versies worden onderscheiden:

• Lightroom 1 tot 6
  • Lightroom Classic CC (vanaf versie 7)
  • Lightroom CC
  • Lightroom mobiel voor iPhone
  • Lightroom mobiel voor iPad
  • Lightroom mobiel voor Android

Lightroom-presets: compatibiliteit

Hulp voor onderwerpen met betrekking tot TutKit.com

Activum toepassen
Algemene informatie over digitale bronnen
Texturen & Overlays
Kwast
Foto-presets
Photoshop-acties
Mockups
Andere assets/uitbreidingen

Woordenlijst, handleidingen & gidsen

Hulp voor onderwerpen met betrekking tot TutKit.com

Activum toepassen
Algemene informatie over digitale bronnen
Texturen & Overlays
Kwast
Foto-presets
Photoshop-acties
Mockups
Andere assets/uitbreidingen

Woordenlijst, handleidingen & gidsen